La vela és un esport sovint desconegut per la diversitat de factors que hi afecten i pels tòpics atribuïts generalment. Intentaré desmitificar i aclarir alguns aspectes de la vela, descrivint, esquemàticament, l’evolució lògica de l’aprenentatge d’aquest esport, a partir de les oportunitats i bondats que brinda a tothom que el practica.
L’objectiu d’aquesta entrada és, doncs, transmetre d’una manera general els valors associats a la vela i algunes característiques bàsiques, al meu entendre, d’aquest esport d’enamorats del mar i la natura.
Foto: Carlos Robles
La costa catalana és idònia per a la pràctica d’aquest esport i així ho demostra el seu palmarès en competicions internacionals i JJOO; la mar Mediterrània ens permet navegar amb unes condicions de vent variades, i sovint immillorables, durant tot l’any. Trobem una àmplia oferta de cursos en clubs nàutics emplaçats a ports i platges que ens permeten tenir un primer contacte amb la navegació; amb tècnics titulats, unes infraestructures esportives ben preparades i tots els dispositius per gaudir d’unes sessions a mar amb seguretat. Alguns exemples de clubs nàutics a la costa central http://www.cnelbalis.com/ i a la costa brava http://www.empuriavela.com/.
Així, després d’un bateig de mar (un dia de vela escolar, per exemple) o d’un curs setmanal d’iniciació, podem descobrir sensacions com l’esperit d’aventura, la llibertat, el contacte amb la natura, el treball en equip… i si ens maregem o no! Una bona oportunitat de començar a navegar són les estades de vacances en punts de costa o bé algun club nàutic prop dels principals nuclis urbans.
En aquestes primeres sessions aprendrem, entre d’altres aspectes, a dirigir l’embarcació, entendre per què avança un veler i ser conscients dels perills de la navegació a partir dels elements de seguretat activa i passiva. També ens introduirem en el complex i específic lèxic mariner, coneixerem els rols que desenvolupen els diferents integrants d’una tripulació, serem capaços d’identificar la direcció i intensitat del vent i veurem la importància de l’equilibri de l’embarcació, en un medi en moviment constant com és l’aigua. I experimentarem navegant en tots els rumbs i executant les maniobres bàsiques.
Des del principi farem funcionar l’embarcació nosaltres, portant el timó i accionant els diferents sistemes per fer avançar i controlar el nostre vaixell. Normalment comencem l’aprenentatge de la vela en vaixells col·lectius, tant de vela lleugera com de creuer, i el nostre instructor romandrà amb nosaltres a l’embarcació en tot moment, per tal de supervisar la nostra evolució, facilitant una comunicació fluïda i la correcció pertinent en cas necessari.
Després de la iniciació, el següent pas serà perfeccionar les tècniques, conceptes i habilitats adquirides durant la primera etapa, sumant-hi les sensacions de superació, control i repte. Podrem seguir navegant durant les vacances d’estiu, setmana santa, “setmana blava” i els caps de setmana durant tot l’any. Simplement ens haurem de proveir de l’equipament bàsic per combatre el fred segons l’època de l’any que escollim per navegar. Una marca de roba tècnica de qualitat: http://www.magicmarine.com/.
Durant l’etapa de perfeccionament, amb una durada que depèn de les aptituds de cadascú, aprendrem a controlar el veler amb qualsevol condició de meteorologia, dins els paràmetres de seguretat i prevenció; hem de ser conscients de les nostres capacitats i limitacions, ja que per navegar depenem de molts factors externs que hem d’aprendre no a dominar, sinó a entendre: per exemple tots els aspectes de física, materials i tecnologia, meteorologia, etc. Així, aprendrem a executar amb facilitat els diferents tipus de maniobres i entendre les causes i efectes entre els tres grans pilars de l’aprenentatge de la vela: la propulsió, la direcció i l’equilibri. Ara serà el moment de conèixer les tècniques específiques per millorar el rendiment del nostre veler en qualsevol rumb. L’objectiu és aconseguir l’autonomia necessària per poder navegar i executar decisions correctament sense ajut extern. En el nivell de perfeccionament podrem navegar amb catamarà, vaixells individuals o dobles, o bé amb creuer. El nostre instructor ens acompanyarà amb una embarcació auxiliar, per exemple una llanxa pneumàtica.
Fins aquest moment, haurem navegat amb el material de l’escola de vela, i llavors és quan hem d’orientar el nostre camí en el món de la nàutica i la vela. Pot ser que hàgim gaudit suficient i volem canviar d’esport. Pot ser que ens agradin les sensacions que hem notat i desitgem seguir navegant al nostre ritme, fent sortides a mar de tant en tant amb família o amics. Pot ser que haguem despertat el nostre instint extrem i vulguem provar el kitesurf, el windsurf o modalitats de vela lleugera d’altes velocitats. Pot ser, també, que siguem competitius i ens fascini el fet de participar en campionats i programar un calendari d’entrenaments en un equip de regates, i enriquir-nos d’un esport tant complet com és la vela (tècnica, tàctica, estratègia, meteorologia, física, tecnologia, reglament…).
Podrem llogar embarcacions acreditant el nostre nivell. Podrem inscriure’ns en una “borsa de tripulants” per participar a regates socials de creuer i forjar noves amistats. I després ens podríem treure algun títol i llogar o comprar una embarcació de vela lleugera (per sortir una estona algun cap de setmana) o de creuer (per visitar les balears des del mar, que és genial també!). Val a dir que la gran varietat de modalitats de vela i embarcacions permet que qualsevol edat sigui bona per començar a navegar i/o competir. Podrem ser integrants d’un equip de regates, conèixer altres regatistes, viatjar i conèixer diferents camps de regates, navegar en oceans, rius i llacs, aprendre a aprofitar les condicions de meteorologia i els seus canvis al nostre favor…
El que és segur és que tindrem unes nocions bàsiques per navegar a vela de manera autònoma i evadir-nos de les tensions quotidianes, tenir sensacions mai viscudes, formar part de la natura, en un mar sempre canviant… Tenir, per uns moments, un esperit lliure.
Pol Gelpí Cornudella
polgelpi@intermarsailing.com